Peace

Het avontuur naar het onbedachte

(Keramiek) maken is mijn avontuur. Maar ook mijn worsteling. Het is de drang om uit te drukken, die zijn weg vindt van inspiratie, via planning, experiment en meer of minder gelukkig toeval, naar creatie. Een creatie waar ik vaak aan moet wennen. Is het wat ik wilde? Soms, maar meestal gebeurde het gewoon, de planning ten spijt...

Inspiratie is soms heel direct: een kunstwerk of situatie, maar vaak is er geen bron aan te wijzen, inspiratie komt uit de black box van indrukken en gevoelens. Of uit wat er tijdens het maken gebeurt: mogelijkheden die zich voordoen en nooit bedacht hadden kunnen worden. En dan is het kiezen uit wat er gebeurd is en dat weer gebruiken als inspiratie voor het volgende avontuur. Telkens anders, telkens verder.

De worsteling is het durven beginnen, het kiezen uit de ontelbare mogelijkheden en de twijfel of het wel goed genoeg is. Zoals een vriendin het ooit verwoordde: niet maken is nog erger.

Ik maak sculpturaal werk en theekommen. Soms is die scheiding haast niet meer te zien: de kommen verliezen dan hun gebruiksfunctie en zijn er alleen nog maar voor zichzelf.

 

 

 

merkteken